Sócsökkentés

Innen: Reform Menza Wiki
Jump to navigation Jump to search


A túlzott konyhasó (nátrium) bevitel

A túlzott konyhasó (nátrium) bevitel számos betegség kockázati tényezője. Különösen fontos szerepe lehet annak, hogy csökkentsük a sómennyiséget, mivel már gyermekkorban kialakul az ízlésünk az ételek iránt. Magyarországon messzemenően meghaladjuk az ajánlott sómennyiségi bevitelt. A férfiak átlagosan négyszer, a nők háromszor annyi sót fogyasztanak, mint amennyi elegendő lenne a szervezet számára. Két és félszer több só kerül a tizenéves fiúk és lányok szervezetébe. Ennek igen nagy része, kétharmad, háromnegyed része élelmiszerekkel -például kenyerek, konzervek, sajtok -kerülnek fogyasztásra. A maradék rész sózási szokás útján kerül a szervezetbe. A felnőtteknél a napi sóbeviteli maximum mennyiség 5 gramm/nap, gyermekeknél 3 gramm/nap. Számos kutatás irányult arra, hogy a só fogyasztás hogyan befolyásolja a vérnyomás értékeit. Pozitív összefüggés van mindkét nemnél, minden korban. A túlzott sóbevitel magas vérnyomást produkálhat az arra érzékeny embereknél. Egyéb ízesítési lehetőségekkel helyettesíthetjük sózási megszokásainkat. Ilyenek például a zöldfűszerek. (tárkony) Ha elégtelen a kálium és magnézium bevitelünk tovább fokozható a hipertónia kialakulási esélye. Ezek mellett az elhízás és rendszeres alkohol fogyasztás sem ajánlott magas vérnyomás szempontjából. Fokozott konyhasóbevitel hatására növekszik a kálcium vesztés a csontokból és emelkedik a kálciumürítés aránya. Ez nagyban hozzájárul az oszteoporózishoz, másnéven csontritkulás kialakulásához. Számos tanulmány olvasható a gyomorrák és túlzott konyhasó fogyasztás összefüggésével kapcsolatban.

Lehetséges megoldások

  • ne sózzunk, vagy csak igen kevés sóval
  • kerüljük a sóban gazdag élelmiszereket
  • használjunk ízesítésre zöld-és száraz fűszernövényeket


Régóta javasolt érték a napi 5g konyhasó/nap/fő, ami 2-3g nátrium mennyiséget jelent. A rendelettel ez a javaslat életbe lépett. Igaz nehéz megvalósítani, mert a nyersanyag nátrium szintjét is be kell számítani, így sokszor a nyersanyagok nátrium szintje meghaladja ezeket a betartandó értékeket. A következő táblázat a rendelet 5. melléklete, mely a korcsoportonként megengedett napi sóbevitelt jelenti meg.


1.

Ékeztetés típusa

Korcsoportok

2.

 

1-3 év

4-6 év

7-10 év

11-14 év

15-18 év

19-69 év

70. évtől

3.

Egész napos étkeztetés

2

3

5

(legfeljebb:

10)

5

(legfeljebb:

10)

5

(legfeljebb:

10)

5

(legfeljebb:

12)

5

(legfeljebb:

12)

4.

Bölcsődei étkeztetés

1,5

-

-

-

-

-

-

5.

Napi háromszori étkezés szolgáltatása

-

2

3,5

(legfeljebb:

6,6)

3,5

(legfeljebb:

6,6)

3,5

(legfeljebb:

6,6)

3,5

(legfeljebb:

7,9)

3,5

(legfeljebb:

7,9)

6.

Napi egyszeri étkezés szolgáltatása

-


1

2

(legfeljebb:

3,6)

2

(legfeljebb:

3,6)

2

(legfeljebb:

3,6)

2

(legfeljebb:

4,3)

2

(legfeljebb:

4,3)

A jódozott konyhasó használata engedélyezett. A tálalókonyhán az ételekhez só nem adható, emellett cukor sem. Továbbá a só vagy cukor kihelyezési, illetve átadási helyén jól olvashatóan fel kell tüntetni a következő figyelmeztető feliratot: „A túlzott só- és cukorfogyasztás szív- és érrendszeri betegségekhez, elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethet!” Ez képi megjelenítéssel helyettesíthető az étkeztettetek életkori sajátosságainak megfelelően. A közétkeztetésben a következő élelmiszereket nem lehet felhasználni a só csökkentés betartása végett sem: sótartalmú ételport, sótartalmú leveskockát, sótartalmú ételízesítő krémeket, pasztákat állományjavításon vagy ételízesítésen kívüli célra. A só a legősibb és egyik legkedveltebb ételízesítőnk. A magyar konyha előszeretettel használja. Szükségünk van rá, de korántsem olyan mennyiségben, amennyit naponta elfogyasztunk belőle. A só két fő alkotóeleme a nátrium és a klór. A nátrium szerepet játszik a szervezet folyadékháztartásának fenntartásában, az ideg- és izomműködésekben. A túlzott nátriumbevitel kárát enyhíteni lehet, ha megfelelő mennyiségű káliumhoz juttatjuk a szervezetet, amelynek fő forrásai a zöldségek és a gyümölcsök.